W związku z trwającą wojną na terytorium Ukrainy, pragniemy wyrazić najgłębsze wyrazy współczucia i solidarności z cierpiącym narodem tego kraju. Z ogromnym smutkiem i poruszeniem obserwujemy zaostrzającą się sytuację, tragiczną dla ludności cywilnej Ukrainy. Angażujemy się, przy wsparciu naszych pracowników, w działania o charakterze pomocowym, w tym także dostawy do ukraińskich szpitali najpotrzebniejszych leków ratujących życie.

Niesiemy pomoc chorym i potrzebującym wszędzie tam, gdzie jest ona konieczna, kontynuując działania pomocowe dla mieszkańców Ukrainy. Przede wszystkim, koncentrujemy nasze wysiłki na zapewnieniu bezpieczeństwa naszym pracownikom w Ukrainie, pomagając im i ich bliskim w relokacji do Polski oraz zapewniając potrzebne wsparcie w kraju.

Polpharma przekazała darowiznę w postaci ponad 350 tysięcy opakowań leków ratujących życie, w tym antybiotyków oraz leków stosowanych w medycynie ratunkowej, których najbardziej brakuje w szpitalach w Ukrainie. Współpracujemy z Rządową Agencją Rezerw Strategicznych, aby jak najlepiej odpowiedzieć na potrzeby lekowe Ukrainy i nieść pomoc tam, gdzie jest ona najbardziej niezbędna.

W Polpharmie uznajemy dobro pacjenta za wartość najwyższą. Jako firma farmaceutyczna wierzymy, że każdy będący w potrzebie człowiek, w szczególności dziecko, chory w podeszłym wieku lub cierpiący na choroby przewlekłe, ma prawo do dostępu do leczenia bez względu na rasę czy narodowość. Produkcja naszej firmy na rynek rosyjski obejmuje w tej chwili wyłącznie produkty pediatryczne, produkty stosowane w stanach nagłych lub w terapii chorób przewlekłych. To produkty ważne dla zdrowia, dlatego ich dostawy do Rosji będą kontynuowane. Zrezygnowaliśmy natomiast z produktów, które mają charakter lajfstajlowy i tylko poprawiają jakość życia. Takie działanie jest zgodne z zakresem międzynarodowych sankcji gospodarczych nałożonych na Federację Rosyjską, gdyż te nie obejmują dostaw leków. Jednocześnie informujemy, że Polpharma nie importuje żadnych leków, substancji czynnych lub innych surowców do produkcji z terytorium Federacji Rosyjskiej, a także Białorusi.