04 grudnia 2019

Doniesienia na temat metforminy

W związku z informacjami w mediach na temat metforminy i licznymi zapytaniami o produkt Polpharmy Formetic pragniemy poinformować o stanie naszej wiedzy na tę chwilę:
  • Europejska Agencja Leków od kilku miesięcy prowadzi działania zobowiązujące wszystkich producentów API oraz wszystkich producentów form gotowych do oceny wszystkich produktów pod kątem obecności zanieczyszczenia NDMA w ciągu pół roku.
  • Prawdopodobnie w ramach tego procesu w innych krajach potwierdzono obecność NDMA w metforminie. Poinformowano o tym w ostatnich dniach.
  • Takiego potwierdzenia nie mamy w tej chwili dla naszego produktu Formetic.
  • Po otrzymaniu informacji o potwierdzeniu zanieczyszczenia produktu w innych krajach, dla zminimalizowania ryzyka dla pacjenta prewencyjnie wstrzymaliśmy procesy wytwórcze i dystrybucji produktu z fabryki.
  • W tej chwili zbieramy niezbędne materiały do badań i dodatkowe informacje oraz prowadzimy dalsze analizy.
  • Ściśle współpracujemy z polskimi organami nadzoru w tej sprawie.
  • Główny Inspektor Farmaceutyczny nie podjął decyzji o wstrzymaniu lub wycofaniu produktu w obrocie.
  • W tej chwili nie rekomendujemy pacjentom zmiany terapii, ponieważ zanieczyszczenie nie jest potwierdzone, a przerwanie leczenia jest groźne dla zdrowia. Natomiast rekomendujemy kontakt z lekarzem, który podejmie ostateczną decyzję.

 

Przedstawiamy Państwu również oficjalne stanowisko Ministerstwo Zdrowia:

https://www.gov.pl/web/zdrowie/komunikat-na-temat-lekow-na-cukrzyce

 

W przypadku pytań od pacjentów:

  • Prosimy o kontakt z Działem Bezpieczeństwa Farmakoterapii i Informacji Medycznej. Informacji udzielamy od poniedziałku do piątku w godz. od 8 do 16 pod nr tel. +48 22 364 61 00. Można również skierować zapytania drogą elektroniczną poprzez formularz kontaktowy, wybierając w polu adresata: Zapytania medyczne.

 

Jednocześnie pragniemy przypomnieć, że:

  • NDMA jest związkiem powszechnie występującym w naszym codziennym życiu, z którym spotykamy się w żywności, m.in. w wędzonych rybach lub piwie. Zgodnie z klasyfikacją Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem WHO (IARC) NDMA posiada kategorię 2A – „prawdopodobnie karcinogenne u człowieka”. Tego typu działanie nie zostało jednak potwierdzone w odniesieniu do ludzi, dostępne są dane wyłącznie z badań na zwierzętach.
  • Ewentualne występowanie NDMA w lekachnie było w przeszłości przedmiotem dodatkowych ocen i analiz. Zgodnie z najlepszymi praktykami wszelkie badania odbywają się zawsze w oparciu o zarejestrowaną specyfikację, która szczegółowo opisuje parametry jakościowe produktu, w tym możliwe zanieczyszczenia. Wymóg oznaczania NDMA nie występował wcześniej w żadnych wymaganiach europejskich.
  • Wykrycie NDMA w substancji walsartan w 2018 roku przyczyniło się do zwiększenia świadomości światowej branży farmaceutycznej na temat NDMA oraz podniesienia standardów badania leków. De facto poprawiło to wykrywalność NDMA, które wcześniej nie znajdowało się w specyfikacji żadnych produktów zawartych w europejskiej farmakopei. A co za tym idzie – w rezultacie poprawiło bezpieczeństwo pacjentów.

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookies.